Przepis na Babę wielkanocną - KGW Brzezinka

 

Kolorowa babka

 

Składniki:

-2 szkl. mąki pszennej,

-5 jajek,

-1 ½ szklanki cukru,

-2 łyżeczki proszku do pieczenia,

-kisiel cytrynowy i truskawkowy,

-kakao,

-3/4 szklanki oleju.


Sposób przyrządzania:

 

Żółtka utrzeć z cukrem, dodając olej szklankę wody oraz mękę z proszkiem. Połączyć z ubitymi białkami, ciasto podzielić na 3 części. Do jednej wsypać kisiel cytrynowy, do drugiej kisiel truskawkowy, a do trzeciej kakao. Ciasta wlać kolejno, zaczynając od ciemnej masy, do nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Piec około 60 minut w temp. 180 ⁰C. Dowolnie udekorować. Smacznego.