"Klub Zdrowego Przedszkolaka"

Podsumowanie Innowacji Pedagogicznej „Klub Zdrowego Przedszkolaka”...

Innowacja „Klub Zdrowego Przedszkolaka” opracowana została przez nauczycielkę Annę Łuszczkiewicz, a prowadzona była od października 2017 r. do czerwca 2018 r. w grupie „Żabek” w Przedszkolu Samorządowym w Rajsku. Innowacją objęta była cała grupa tj. 20 dzieci.

Innowacja „Klub Zdrowego Przedszkolaka” powstała, by pomóc przedszkolakom w pełni wykorzystać ich naturalną zdolność do przyswajania wiedzy. W szczególności przyswojenia wiedzy odnośnie zasad zdrowego stylu życia, które powinny być nieodłącznym elementem wychowania dzieci w dzisiejszym świecie. Zadaniem innowacji było przekazanie dzieciom wiadomości o tym, jak dbać o własne zdrowie fizyczne i psychiczne, jak unikać sytuacji ryzykownych mogących doprowadzić do zagrożenia zdrowia i życia dziecka. Ważne było by dzieci znały ryzyko, jakie wiąże się z nieprzestrzeganiem zasad zdrowego stylu życia i a żeby potrafiły samodzielnie dokonywać świadomych wyborów. Poza profilaktyką istotnym jest, by dzieci posiadały wiedzę oraz umiejętności jak zachować się w sytuacjach mogących stanowić dla nich zagrożenie zdrowia. Celem Innowacji było:

  • Promowanie i wykształcenie zdrowych nawyków żywieniowych,
  • Rozwijanie ogólnej sprawności ruchowej, jako jednego z czynników pozytywnego zdrowia,
  • Kształtowanie u dzieci właściwych nawyków i umiejętności higieniczno – zdrowotnych,
  • Kształtowanie u dzieci w wieku przedszkolnym świadomej i czynnej postawy w wobec sytuacji, w których powstały bądź mogą powstać zagrożenia oraz w dążeniu do zachowania zdrowia,
  • Włączenie rodziców w realizację założeń innowacji pedagogicznej.

Dzieci w ramach Innowacji oprócz poszerzenia swojej wiedzy na temat zdrowia i zdrowej żywności, wspólnie z nauczycielką m. in. upiekły ciasto marchewkowe, szpinakowe, zdrową pizzę, poznawały różne warzywa i owoce, wykonały sałatkę owocową i jarzynową, surówkę z kiszonej kapusty, zdrowe, kolorowe kanapki, szaszłyki owocowe, poznały smak nowalijek układając z nich ludziki, wykonały jogurt truskawkowy, zakładały zielony warzywny ogródek. Wszystkie wspólnie przygotowane potrawy dzieci ze smakiem degustowały.

Ponadto dzieci miały możliwość raz w tygodniu okazję podczas śniadania korzystać z tzw. „szwedzkiego stołu” – tzn. mogły samodzielnie przygotowywać śniadanie dla siebie z wybranych przez siebie zdrowych składników. Odbyło się także spotkanie z higienistkami stomatologicznymi. Kończąc Innowację przeprowadzono ewaluację w formie Quizu z dziećmi w celu sprawdzenia ich wiedzy na temat zdrowego odżywiania.

Po zakończeniu Innowacji „Klub Zdrowego Przedszkolaka”, uważam, że dzieci:

  • Dbają o swoje zdrowie, orientują się w zasadach zdrowego żywienia,
  • Zdobywają wiedzę dotyczącą uprawiania owoców i warzyw,
  • Poznały rolę witamin w życiu każdego człowieka,
  • Kształtowały prawidłowe nawyki żywieniowe i kulturę spożywania posiłków.
  • ozumieją znaczenie umiaru w jedzeniu słodyczy,
  • Wiedzą, że aktywność ruchowa jest źródłem zdrowia, radości, dobrego samopoczucia,
  • Rozwijały ogólną sprawność fizyczną i koordynację ruchową poprzez systematyczne uczestniczenie w zajęciach gimnastycznych i zabawach ruchowych w sali, ogrodzie przedszkolnym, w parku itp.
  • Stosują się do regulaminu bezpieczeństwa podczas zabaw ruchowych i ćwiczeń gimnastycznych,
  • Wiedzą, że ruch zapobiega otyłości, zapobiega chorobom wad postawy, uodparnia na choroby,
  • Dbają o higienę osobistą,
  • Potrafią poprawnie umyć się i wytrzeć oraz umyć zęby, samodzielnie korzystać z toalety, potrafią samodzielnie ubierać i rozbierać się, ubierać się odpowiednio do panującej pogody, utrzymują porządek we własnym otoczeniu,
  • Wiedzą, jak ważna jest profilaktyka dla zachowania zdrowia,
  • Rozumieją związek między pomiędzy chorobą a leczeniem, wiedzą, że trzeba przyjmować leki podczas choroby,
  • Rozumieją potrzebę kontrolowania i leczenia zębów.

 

 

Dzieci z niecierpliwością czekały na kolejne zajęcia z "kucharzenia".

 

 

 

 

 

 

 

GALERIA